Asteroïde werd pas zes uur later ontdekt. Hier is interessant nieuws over de ruimte.

Ruimte Op zondag vloog een asteroïde langs de aarde op een afstand van 2.950 kilometer. Volgens NASA, een record: het kwam dichter bij onze planeet dan enig ander object in de buurt van de aarde dat is opgenomen en niet in botsing is gekomen met de aarde. De asteroïde vloog over de zuidelijke Indische Oceaan. Met een afmeting van ongeveer drie tot zes meter is hij zo groot als een auto en erg klein voor een asteroïde. Als het in botsing was gekomen met de aarde, zou het waarschijnlijk in een vuurbal zijn veranderd – en uit elkaar zijn gebroken in de atmosfeer van de aarde. Maak je geen zorgen: het gebeurt eigenlijk meerdere keren per jaar.

In de regel vliegen objecten dicht bij de aarde op een veel grotere afstand voorbij. Meestal zijn ze verder weg dan de maan en vormen ze geen bedreiging voor ons. Astronomen ontdekken zulke kleine objecten vaak pas een paar dagen voordat ze ons bereiken. Dat was niet het geval met 2020 QG, zoals de asteroïde wordt genoemd. Astronomen registreerden het pas zes uur nadat het het dichtst bij de aarde kwam. De reden: zulke kleine asteroïden racen met een enorme snelheid door de ruimte. 2020 QG legt 12,3 kilometer per seconde af. Volgens berekeningen zijn er honderden miljoenen van zulke kleine asteroïden. Telescopen kunnen ze alleen vastleggen als ze dicht bij de aarde staan ​​en dus helderder zijn. Als ze uit de richting van de zon komen, is het nog moeilijker om ze te onderscheiden. Bovendien moeten ze ver genoeg weg zijn, anders bewegen ze te snel in de lucht.

De Zwicky Transient Facility nam de eerste foto van de asteroïde, waarop deze te zien is als een lange strook. De organisatie gebruikte een camera die was bevestigd aan het Palomar Observatorium in Californië. NASA registreert slechts een fractie van deze bijna-aardse objecten. In de afgelopen jaren heeft het bureau al enkele potentieel gevaarlijke asteroïden verloren, meldt “Science Alert”. In juli 2019 vloog bijvoorbeeld een asteroïde langs ons heen op een afstand van slechts 72.400 kilometer. Het was 130 meter lang en astronomen ontdekten het pas een paar dagen voordat het het dichtst bij de aarde kwam.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *