Het verbruik van gas, kolen en olie moet tegen 2030 met 25 procent zijn verminderd. Er is hier interessant nieuws over mensen.

Klimaatcrisis Als onze planeet op lange termijn warmer wordt, zullen volgens het Federaal Milieuagentschap vaker klimaatschommelingen optreden met extreme weersomstandigheden tot gevolg. Zware regenval kan tot overstromingen leiden, frequentere en langere periodes van hitte kunnen tot droogte leiden. De lente begint voor ons gemiddeld eerder dan 40 jaar geleden. Hierdoor veranderen bijvoorbeeld trekvogels hun gedrag en raken hele ecosystemen verstoord. Dit betekent dat ongedierte en parasieten zich veel eerder en langer kunnen vermenigvuldigen en bossen, dieren en mensen ziek kunnen maken.

Het is vergelijkbaar met pollen: planten die allergieën veroorzaken, bloeien langer en produceren meer pollen. En ze kunnen in de hitte zelfs nog meer problemen veroorzaken voor mensen met allergieën dan normaal Onze planeet is omgeven door een gasomhulsel dat de warmtestraling van de zon absorbeert. Met name waterdamp en kooldioxide (CO2) zorgen ervoor dat de warmte die de aarde uitstraalt niet de ruimte in kan. Dit zogenaamde broeikaseffect houdt het aardoppervlak op gemiddeld 15 graden Celsius. Maar sinds de industrialisatie produceren we steeds meer CO2 door kolen of ruwe olie te verbranden om energie op te wekken. Volgens ruimteagentschap NASA is het aandeel CO2-moleculen in de atmosfeer van de aarde sinds de industrialisatie tot op de dag van vandaag met bijna 50 procent gestegen. Daarom wordt de aarde warmer.

In het Klimaatakkoord van Parijs van 2015 hebben de meeste landen over de hele wereld toegezegd maatregelen te nemen om te voorkomen dat het klimaat met meer dan 1,5 graden Celsius stijgt. Volgens een rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties zouden de G20-landen in 2030 25 procent minder CO2 moeten uitstoten dan in 2018. Reinhard Koppenleitner is specialist op het gebied van kindergeneeskunde en is bestuurslid van de Duitse Climate Change and Health Alliance. De organisatie wil duidelijk maken welke verstrekkende gevolgen de klimaatcrisis heeft voor gezondheid en gezondheidssystemen. De arts, die ook ervaring heeft met ontwikkelingswerk in Haïti en internationale organisaties heeft geadviseerd over gezondheidsprojecten, zei tegen onze redactie: “Zeker, ziekteverwekkers die vroeger voornamelijk in de tropen voorkwamen, verspreiden zich ook in mildere klimaten. Dat kunnen we nu al zien bij die overgedragen door teken. Meningo-encefalitis of borreliose in de vroege zomer. ” Volgens Koppenleitner is het ook denkbaar dat malaria en andere tropische ziekten zich in de toekomst in koelere streken verspreiden.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *