Duitse steden vechten tegen de hitte. Hier is interessant nieuws over wetenschap en technologie.

Stedelijke ontwikkeling De zomer brengt bijna elk jaar nieuwe recordtemperaturen. Vooral de steden kreunen onder de hittegolven. Omdat ze met hun uitgestrekte asfaltlandschappen nauwelijks bescherming tegen de zon hebben. Planten koelen je af. Daarom stimuleert de stad Wenen vergroening van gebouwen. Bij nieuwbouw kunnen deze zelfs voorgeschreven worden, zo meldt ORF. Voor oude gebouwen zijn financieringspotten beschikbaar. De Oostenrijkse metropool wil zich positioneren als voorloper in gevelvergroening.

Simulaties tonen aan dat de waargenomen temperatuur naast een groene gevel 10 tot 15 graden koeler kan zijn. Matthias Ratheiser, algemeen directeur van Weatherpark GmbH, een officiële faciliteit voor klimaatonderzoek in Wenen, beperkt deze uitspraak: “Hoe dichter ik bij de gevel ben, hoe sterker het effect”, legt hij uit. “Als ik wegga, verdwijnt het effect snel.” Ratheiser ziet gevelvergroening als een van de vele. “Het is belangrijk dat er veel verschillende maatregelen zijn”, benadrukt hij. “Al met al is er een effect dat goed is voor de stad.” Hieronder vallen ook meer parken en groenvoorzieningen, waterpartijen en frisse luchtcorridors waardoor koele lucht de stad in kan stromen. Duitse steden houden zich al lang bezig met het onderwerp. Niet voor niets: want elk jaar sterven er talloze mensen door de hitte. In München moeten bijvoorbeeld dakoppervlakken vanaf 100 vierkante meter worden vergroend. In Berlijn werkt een onderzoeksproject met de naam “Hittestress in de stad” aan klimaatoplossingen door middel van vergroening van gevels. En volgens hamburg.de wil Hamburg zijn groendakstrategie gebruiken om “ten minste 70 procent van zowel nieuwe gebouwen als geschikte platte of platte daken te renoveren”.

Een nieuwe wet in Baden-Württemberg die grindtuinen op privéterreinen verbiedt, veroorzaakte opschudding. Het land bevordert daarmee niet alleen de biodiversiteit, maar gaat ook oververhitting in steden tegen. “Het grote voordeel van planten is dat ze actief afkoelen”, zegt Wolfgang Heidenreich, expert klimaatadaptatie in steden bij milieuorganisatie Green City e.V. in München. “Airconditioning is slechts een schijnbare oplossing, omdat het de lucht binnenin koelt, maar warmte naar buiten uitstraalt.” Groene gevels daarentegen verdampen water en zorgen voor schaduw waar bomen dit niet meer kunnen. Het resultaat: de gebouwen koelen af ​​en de gevels stralen niet meer zoveel warmte uit naar de omgeving.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *