Het voorkomen van hepatitis E-virussen is hoog, vooral in voedingsmiddelen die varkenslever bevatten. Hier is interessant nieuws over wetenschap en technologie.

Hepatitis E-wetenschappers uit Tübingen hebben hepatitis E-virussen (HEV) gedetecteerd in verschillende commerciële varkensvleesproducten. Het resultaat van de studie toont aan dat meer dan tien procent van alle geteste monsters ermee besmet is, zei Thirumalaisamy Velavan van het Instituut voor Tropische Geneeskunde aan de Universiteit van Tübingen, volgens een verklaring. Bij het onderzoek waren ook het Robert Koch Instituut, het Federale Instituut voor Risicobeoordeling en de Medische School van Hannover betrokken. De resultaten zijn gepubliceerd in het “Journal of Viral Hepatitis”.

De onderzoekers die met Velavan werkten, onderzochten producten van supermarkten en slagers in Tübingen, Reutlingen, Stuttgart en Dortmund. Tussen oktober en februari namen de wetenschappers 41 monsters van varkenslever, 40 van smeerbare leverworsten, 40 van leverpasteitjes en tien van rauwe worsten zonder lever. De monsters kwamen voornamelijk uit West- en Zuidwest-Duitsland, enkele uit Europese landen zoals Polen, Oostenrijk, België en Nederland. Het onderzoek toonde aan dat varkensvleesproducten significant meer werden aangetast dan varkenslever, zei Velavan. De monsters van varkenslevers hadden een aandeel van vijf procent, bij leverworsten 13 procent. De vergelijking met eerdere studies toonde ook aan dat de incidentie van hepatitis E-virussen in voedingsmiddelen met varkenslever al tien jaar relatief onveranderd en zeer hoog is. Volgens de wetenschappers is echter niet onderzocht hoe besmettelijk de virussen zijn – ze zouden daarom al inactief kunnen zijn als het voedsel tijdens de productie op de juiste manier werd verwarmd.

In dit land wordt hepatitis E voornamelijk overgedragen via onvoldoende verhit, besmet varkensvlees en wild. Het wordt alleen in individuele gevallen als reisziekte geïmporteerd. Bij hepatitis A, B, C, D en E zijn in totaal vijf soorten leverontsteking bekend. Volgens de autoriteiten kunnen hepatitis A en E gedurende enkele weken onopgemerkt blijven of misselijkheid, braken en bovenbuikklachten veroorzaken. Hepatitis B, C en D, aan de andere kant, kunnen ernstige leverschade veroorzaken die ook tot de dood kan leiden. Volgens het Tübingen Instituut werden in 2019 3.727 gevallen gerapporteerd in Duitsland. In augustus 2020 was het aantal voor het lopende jaar al 2.280 bekende gevallen. (mf / dpa)

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *