Oxfam-rapport focust op de jaren 1995 tot 2015. Hier vind je interessant nieuws over natuur & milieu.

Klimaat Volgens een studie blaast het rijkste percentage van de wereldbevolking meer dan twee keer zoveel klimaatschadelijke uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer als de armere helft van de mensheid. Dat blijkt uit een rapport dat ontwikkelingsorganisatie Oxfam publiceerde voorafgaand aan het algemene debat van de 75e Algemene Vergadering van de VN in New York dat dinsdag begon. Oxfam riep de rijken op om hun CO2-verbruik te verminderen, meer te investeren in openbare infrastructuur en de economie op een klimaatvriendelijke manier weer op te bouwen.

Het rapport focust op de jaren 1990-2015, die belangrijk zijn voor het klimaatbeleid, waarin de uitstoot wereldwijd is verdubbeld. De rijkste tien procent (630 miljoen) was verantwoordelijk voor meer dan de helft (52 procent) van de CO2-uitstoot in deze periode, meldde Oxfam. De rijkste procent (63 miljoen) alleen al consumeerde 15 procent, terwijl de armere helft van de wereldbevolking slechts verantwoordelijk was voor zeven procent. De catastrofale gevolgen van de klimaatcrisis zijn al op veel plaatsen voelbaar. “Dit komt door een beleid dat zich richt op consumptiestimulansen, constante groei belooft en de wereld economisch verdeelt in winnaars en verliezers”, zegt Ellen Ehmke, expert op het gebied van sociale ongelijkheid bij Oxfam Duitsland. “De armsten betalen de prijs voor de consumptiegang van een rijke minderheid.” In Duitsland zijn volgens Oxfam de rijkste tien procent of 8,3 miljoen mensen verantwoordelijk voor 26 procent van de Duitse CO2-uitstoot in de onderzochte periode. Met 41,5 miljoen mensen consumeerde de armere helft van de Duitse bevolking, vijf keer zo groot, met 29 procent slechts iets meer. Een hefboom in de strijd tegen klimaatverandering is het verkeer, vooral het luchtverkeer. Oxfam is met name kritisch over stads-SUV’s, die tussen 2010 en 2018 de op een na grootste emissiebestuurder waren.

“We moeten de klimaat- en ongelijkheidscrisis samen oplossen”, zei Ehmke. Het overmatige CO2-verbruik van de rijksten gaat ten koste van iedereen en moet worden beperkt. “Belastingen op klimaatschadelijke SUV’s en veelvuldig vliegen zouden een eerste stap zijn.” (mgb / dpa)

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *