Struikelen over een loszittend kleed, nonchalant omgaan met regels of een verouderd werktuig. Een ongeluk op het werk kan zorgen voor een hoop ellende. Gelukkig kunt u met simpele aanpassingen de veiligheid op de werkvloer verbeteren.

  1. Veilig gedrag

Gedrag en het houden aan protocollen tellen zwaar bij veiligheid op de werkvloer. Het is daarom verstandig om bewustzijn te creëren onder je medewerkers. Geef ze bijvoorbeeld een workshop over veilig werken. Biedt ze kennis op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Stel samen regels op en ga met elkaar in gesprek over hoe het werk nóg veiliger kan. Zo kunnen ongelukken voorkomen worden.

  1. Gebruik de juiste werkkleding

De juiste werkkleding beschermt medewerkers tijdens hun werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidshesjes, helmen en stevige werkschoenen. Het is belangrijk om te controleren of iedereen gebruikmaakt van de juiste werkkleding en of deze kleding nog voldoet aan de eisen. Ook de werkkleding moet eens in de zoveel tijd worden vervangen.

  1. Zorg voor een opgeruimde werkvloer

Wist je dat vallen en struikelen bedrijfsongeval nummer 1 zijn? Zorg daarom voor een opgeruimde en georganiseerde werkplek. Houd vluchtroutes vrij en ruim tijdelijk gestalde spullen op. Zo heeft niemand er last van en creëer je overzicht. Wel zo prettig en veilig!

  1. Controleer machines regelmatig

Slijtage van machines kan behoorlijk wat problemen opleveren. Dit zorgt al snel voor een onveilige werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een scheurtje in een installatie of een fout in de hardware van een computer. Laat daarom installaties en machines regelmatig even controleren.

Een apparatentester is een zeer belangrijk apparaat voor het waarborgen van de veiligheid binnen jouw bedrijf. Door periodiek het elektrisch gereedschap binnen het bedrijf te (laten) keuren volgens NEN 3140 met een NEN 3140 tester kan het personeel veilig werken en blijft het gereedschap aan de veiligheidseisen voldoen, waardoor het ongevallencijfer laag blijft.

  1. Waarborg brandveiligheid

Ieder gebouw moet voldoen aan bepaalde wetgeving en normen op het gebied van brandveiligheid. Dit is natuurlijk niet voor niets. Je wilt dat iedereen snel in veiligheid is in het geval van brand en de schade beperkt blijft. Zorg dus voor duidelijke en vrije vluchtroutes, voldoende rookmelders en brandblussers

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *