Water- of luchtdruk meet je op met een manometer. Dit is namelijk het perfecte instrument. In sommige situaties is het van belang om te weten of de water- of luchtdruk goed is. Met deze analoge meter kun je dit uitzoeken. Door te meten met de manometer, voorkom je eventuele lekkages. Maar ook kun je drukopbouw op tijd herkennen, waardoor je grote beschadigingen aan het systeem kunt tegengaan. Er bestaan veel verschillende soorten manometers. Elk product is weer een beetje anders, daarom lichten we graag verschillende factoren uit waar je op moet letten als je een manometer gaat aanschaffen.

Het benodigde drukbereik

Als je goede metingen wil uitvoeren met een manometer, is het belangrijk dat het drukbereik groot genoeg is. Een goede indicatie die je kunt aanhouden is dat het manometer drukbereik minimaal dubbel zo groot moet zijn als de druk in het systeem. Als je namelijk een lager drukbereik aanhoudt, kunnen er pieken ontstaan die niet herkent worden. Dit kan leiden tot grotere problemen in de toekomst.

Weet wat je meet

Als je van plan bent om een manometer aan te schaffen, is het belangrijk om te weten welke vloeistof of welk gas je gaat meten. Dit is belangrijk omdat veel manometers fosforbrons bevatten: een erg gevoelige stof. Fosforbrons is niet geschikt om agressieve vloeistoffen of gassen te meten. Als je niet zeker weet of de stoffen die je gaat meten, geschikt zijn voor een manometer met fosforbrons, is het verstandig om het kiezen voor een manometer met roestvast staal. Dat komt omdat roestvast staan beter bestand is tegen agressievere vloeistoffen en gassen.

Trillingen, schokken en nauwkeurigheid

Manometers zijn erg gevoelig. Dit maakt dat de producten niet goed kunnen tegen schokken, drukstoten en trillingen. Werk je met een systeem die trillingen of schokken veroorzaakt? Dan is het verstandig om te kiezen voor een manometer met glycerine. De stof glycerine is namelijk schok- en trilbestendig. Hierdoor zal de manometer langer meegaan. Moet je nauwkeurige metingen doen? Dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van de manometer. Er zijn namelijk verschillende manometers op de markt verkrijgbaar met verschillende drukverdelingen. Kies in dat geval voor een manometer met een uitgebreidere drukverdeling. Hierdoor weet je zeker dat je nauwkeurige metingen kunt uitvoeren.

Een manometer aanschaffen

Je hebt nu verschillende richtlijnen gekregen die je kunnen helpen om een geschikte manometer aan te schaffen die past bij jouw situatie. Weet je niet zeker welk product het meest geschikt is? Dan adviseren we je om eens te kijken op de website van Ebora. Je vindt hier namelijk een breed assortiment, zodat je voor iedere meting een geschikte manometer aan kunt schaffen. 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *